okosotthon rendszerek tápai

Mi is az az okosotthon rendszer?

Az okos otthon rendszer, olyan berendezések csoportja, aminek segítségével könnyedén, egy közös kezelőfelületen keresztül irányíthatjuk az otthonunkba már korábban beszerelt, vagy a hamarosan beszerelendő berendezéseket.

Milyen berendezésekre gondolunk ilyenkor?

Például a lakásunk összes világítását, redőnyeink mozgatását, hűtő és fűtőberendezéseink kezelését, garázskapunk vagy nagykapunk mozgatását, medencénk tisztító rendszerének kezelését, kerti öntözőrendszerünk működtetését, biztonságunkat biztosító berendezések kezelését, de még a hálószóbánkban vagy épp a nappalinkban, gyermekszobáinkban elhelyezett multimédiás központunkat is innen kezelhetjük. Az itt felsoroltak csak példák, hogy mennyi mindenre alkalmas egyszerre egy okosotthon rendszer. Hogy ezen kívül még mire alkalmas?… annak, csak a képzeletünk szab határt.

Miket tudok vele irányítani, vezérelni?

Kis túlzással mondhatjuk, hogy szinte bármit, de íme néhány példa amit általában szoktak kérni tőlünk:

 • Ingatlanja összes világításának vezérlése akár autómatizálással és világítás csoportokba rendezéssel
 • LED élvilágításnak ki-be kapcsolása, fényerő szabályzása, színes LED szalag esetén szín keverése.
 • Kapcsolt konektorok kezelése például állólámpa ki-be kapcsoláshoz.
 • Redőnyök és rolók le-, illetve felhúzása, automatizálással és csoportokba rendezéssel
 • Szalagfüggönyök mozgatása
 • Garázskapu és kertkapu mozgatása
 • Lakáscsengő
 • Elektromos ajtó-, és kiskapu nyitása
 • Hűtés-fűtésvezérlés autómatizálása
 • Boiler vezérlés
 • Öntözőrendszer irányítása akár időzítéssel

Miért jó ez Önnek?

Az okosotthon rendszerek tekintetében több szempontot is figyelembe kell venni:

 • Kényelem
  Egy kezelőfelületről irányíthatjuk az otthonunkba beszerelt legtöbb elektromos berendezést, akár otthon legyünk, akár távol az otthonunktól.
 • Információ
  Részletes információt kaphatunk az otthonunkban üzemelő legtöbb elektromos berendezés állapotáról, pillanatnyi vagy épp havi fogyasztásáról, otthonunkban zajló eseményekről.
 • Automatizálás
  Amellett, hogy irányítjuk az otthonunkba beszerelt elektromos berendezéseket, az egyes folyamatok automatizálása az a csoda, amitől az otthona, valóban okos lesz…mondhatni, hogy Ön helyett gondolkodik. Egy jól automatizált rendszerrel Ön többet nem fogja elfelejteni, hogy reggel meg kell locsolnia a füvet és nem kell többet hideg lakásba hazaérkeznie a munkából hazatérve, hiszen a rendszer megtanulja, hogy reggel mikor Ön elmegy otthonról, meg kell locsolnia a pázsitot és lejjebb kell vennie a fűtést, és mire hazaér az otthona hőmérsékletét olyanra kell állítania, amit Ön kedvel, majd az este közeledtével, mikor Ön fürdeni készül melegítse fel a vizet, hogy megfelelő forró víz legyen a fürdéshez. Ez csak egy példa a számos lehetőség közül, amitől az otthona okos lesz.
 • Energia felhasználási hatékonyság, megtakarítás
  Az automatizálás révén Ön kimondhatatlanul sok, és feleslegesen elpazarolt energiát takaríthat meg, ezáltal a rezsi költségei is csökkennek, hisz például, ha az otthona tudja, hogy Ön mikor van távol otthonától, a fűtést lejjebb veszi, majd mielőtt hazaér ismét felfűt, így napközbeni energiafogyasztása nagy mértékben csökken, ami a hó végi gázszámlán számokban mérhető eredményt produkál.
 • Költséghatékony kiépítés
  Az elektromos hálózatok kiépítésének technikáit és az egyes elemek ár-érték arányát figyelembe véve, kimondottan alacsony kiépítési költséggel jár. Rugalmasan kezeli az átszervezést, hisz nem igényli az átszerelést mindössze csak az átprogramozást, átcsoportosítást.
 • Elavulás
  Az okosotthon rendszerek sokkal később avulnak el, mint a hagyományos elektromos rendszerek, hisz a működésüket és működésük biztonságát szoftverek biztosítják. A legtöbb esetben, a működtető szoftver naprakészen tartásával üzembiztonságuk páratlan a többi, hagyományos elektromos rendszerrel szemben.
 • Értéknövelő és értéktartó
  Egy okosotthon rendszerrel felszerelt ingatlan amellett, hogy többet tud, több lehetőség rejlik benne, mint a legtöbb ingatlanban, ingatlanpiaci értéke is magasabb.
  Egy, az ingatlan értékének töredékébe kerülő okosotthon rendszer milliókkal növeli annak értékét és kecsegtetőbbé is teszi azt az ingatlanértékesítés szempontjából.

Miket tartalmaz egy okos otthon rendszer?

Egy okos otthon rendszer 5 fő elemből áll:

 1. Van egy központi egység, ami az „agya” az otthonunknak. Ez fogadja a különböző elektromos berendezésektől, kezelőktől a parancsokat és továbbítja a megfelelő elektromos berendezés felé azokat. Ezen felül ez az az egység, ami az automatizálást is végzi.
 2. Tartalmaz a rendszer még munkavégző elemeket (úgynevezett: aktuátorokat), amik elvégzik a nekik kiadott feladatokat. Ezekből annyi darab kell, amennyi berendezést szeretnénk irányítani.
 3. Szükség van egy kommunikációs hálózatra is, ami összeköti a központi egységünket az egyes munkavégző egységekkel. Ez lehet vezetékes vagy vezeték nélküli hálózat. Az utóbbi időkben, a legtöbb berendezés már vezeték nélküli kommunikációra épül, hisz ezen eszközök nem kötik helyhez a felhasználót, így szabadabb mozgást biztosítanak egy későbbi lakásátrendezésben.
 4. Ahhoz, hogy utasításokat adjunk, szükségesek még kapcsolók és (vagy) kezelők, amikkel tudtára adjuk otthonunknak, hogy mit is szeretnénk csinálni.
 5. És végül, hogy pontos képet kapjunk otthonunkat érintő eseményekről, szükséges lehet még néhány érzékelő, amik például megmutatják nekünk, hogy milyen meleg a víz a bojlerban, vagy hány fok van a lakásunkban jelenleg.

Honnan tudhatom, hogy ezt nálam meg lehet-e valósítani?

Mi biztosak vagyunk benne, hogy meg lehet. Ezt onnan tudjuk, hogy az általunk kínált okos otthon rendszert, két csoportra osztjuk:

 • Az egyik csoport az, amit már kész és használatban lévő ingatlanba lehet beszerelni úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen komoly átalakítást vagy bontást végezni az ingatlanon. Ezt utólag is be lehet szerelni, akár még egy panelházba vagy garzonba is.
 • A másik csoportba az tartozik, amit egy most, vagy a közeljövőben épülő és gondosan megtervezett új ingatlanba lehet elhelyezni.
  Mindkét csoportban szereplő okosotthon rendszer azonos rendszerelemet tartalmaz, mindössze annyiban különböznek egymástól, hogy az utólag beszerelhető okosrendszer egyes elemei olyan kialakításúak, hogy azok beleférjenek a már kiépített elektromos hálózat fali kötődobozaiba, ezzel elérve azt, hogy ne kelljen rendszer kiépítésekor falakat érintő bontási munkát végezni.

A vállalkozásunk által telepített okosotthon rendszer megadja Önnek az összes kényelmet, biztonságot és felügyeletet, amivel folyamatosan kapcsolatba maradhat Otthonával, ami több lesz Önnek, mint egy ház.