Életünk minden területe fejlődik így ezen fejlődés az otthonainkat, irodáinkat sem kerülhetik el. A technikai helyes integrációja mára olyan lehetőségeket biztosít, amellyel részei lehetünk egy fenntarthatóbb és költséghatékonyabb, környezetbarát jövőnek. Mára elérhető és megfizethető közelségbe kerültek azok az épületautomatizálási (sokak által csak okos otthon rendszereknek nevezett) rendszerek garmada amik amellett, hogy nagyban megkönnyítik mindennapjainkat, költséghatékonyságukkal egy energiatakarékos megoldást nyújtanak.

Mi is az az épületautomatizálás vagy közismertebb nevén az okos otthon rendszer?

Az okos otthon rendszer, olyan berendezések csoportja, aminek segítségével könnyedén, egy közös kezelőfelületen keresztül irányíthatjuk az otthonunkba vagy ép irodáinkba már korábban beszerelt, vagy a hamarosan beszerelendő berendezéseket.

Milyen berendezésekre gondolunk ilyenkor?

Például a lakásunk vagy irodáink összes világítását, redőnyeink mozgatását, hűtő és fűtőberendezéseink kezelését, garázskapunk vagy nagykapunk mozgatását, medencénk tisztító rendszerének kezelését, kerti öntözőrendszerünk működtetését, biztonságunkat biztosító berendezések kezelését, de még a hálószobánkban vagy épp a nappalinkban, gyermekszobáinkban elhelyezett multimédiás központunkat is innen kezelhetjük. Az itt felsoroltak csak példák, hogy mennyi mindenre alkalmas egyszerre egy okos otthon rendszer. Hogy ezen kívül még mire alkalmas?… annak, csak a képzeletünk szab határt.

Miket tudok vele irányítani, vezérelni, automatizálni?

Kis túlzással mondhatjuk, hogy szinte bármit, de íme néhány példa, amit általában szoktak kérni tőlünk:

 • Ingatlanja összes világításának vezérlése akár automatizálással és világítás csoportokba rendezéssel
 • LED élvilágításnak ki-be kapcsolása, fényerő szabályzása, színes LED szalag esetén szín keverése.
 • Kapcsolt konnektorok kezelése például állólámpa ki-be kapcsoláshoz.
 • Redőnyök és rolók le-, illetve felhúzása, automatizálással és csoportokba rendezéssel
 • Szalagfüggönyök mozgatása
 • Garázskapu és kertkapu mozgatása
 • Lakáscsengő
 • Elektromos ajtó-, és kiskapu nyitása
 • Hűtés-fűtésvezérlés automatizálása
 • Bojler vezérlés
 • Öntözőrendszer irányítása akár időzítéssel
 • De ide sorolhatjuk a helységenkénti vagy irodánkénti multimédia rendszerek integrációját is, olyanokat mint a multi-room audio és a multi-room, multimédia rendszerek.

Miért jó ez Önnek?

Az épületautomatizálási rendszerek tekintetében több szempontot is figyelembe kell venni:

 • Kényelem
 • Információ
 • Automatizálás
 • Energia felhasználási hatékonyság, megtakarítás
 • Költséghatékony kiépítés
 • Elavulás
 • Értéknövelés és értéktartás

Kényelem
Egy kezelőfelületről irányíthatjuk az otthonunkba és irodáinkba beszerelt legtöbb elektromos berendezést, akár otthon legyünk, akár távol az otthonunktól. Könnyedén beavatkozhatunk ezen berendezések működésébe akár távolról is.

Információ
Részletes információt és akár figyelmeztetést kaphatunk az otthonunkban és irodáinkban üzemelő legtöbb elektromos berendezés állapotáról, pillanatnyi vagy épp havi fogyasztásáról, ott zajló eseményekről.

Automatizálás
Amellett, hogy irányítjuk az otthonunkba és irodáinkba beszerelt elektromos berendezéseket, az egyes folyamatok automatizálása az a csoda, amitől az otthona és irodája, valóban okos lesz…mondhatni, hogy Ön helyett gondolkozik és folyamatosan tanul. Egy jól automatizált rendszerrel Ön többet nem fogja elfelejteni, hogy reggel meg kell locsolnia a füvet és nem kell többet hideg lakásba hazaérkeznie a munkából hazatérve, hiszen a rendszer megtanulja, hogy reggel mikor Ön elmegy otthonról, meg kell locsolnia a pázsitot és lejjebb kell vennie a fűtést, és mire hazaér az otthona hőmérsékletét olyanra kell állítania, amit Ön kedvel, majd az este közeledtével, mikor Ön fürdeni készül melegítse fel a vizet, hogy megfelelő forró víz legyen a fürdéshez. Ez csak egy példa a számos lehetőség közül, amitől az otthona okos lesz. Ugyanakkor azt is felhozhatnánk példakép, hogy irodájában a munkavégzés végeztével visszaveszi a fűtést és bekapcsolja a riasztó rendszert mikor Ön már elhagyta irodáját.

Energia felhasználási hatékonyság, megtakarítás
Az automatizálás révén Ön kimondhatatlanul sok, és feleslegesen elpazarolt energiát takaríthat meg, ezáltal a rezsi költségei is csökkennek, hisz például, ha az otthona tudja, hogy Ön mikor van távol otthonától, a fűtést lejjebb veszi, majd mielőtt hazaér ismét felfűt, így napközbeni energiafogyasztása nagy mértékben csökken, ami a hó végi gázszámlán számokban mérhető eredményt produkál.

Költséghatékony kiépítés
Az elektromos hálózatok kiépítésének technikáit és az egyes elemek ár-érték arányát figyelembe véve, kimondottan alacsony kiépítési költséggel jár. Rugalmasan kezeli az átszervezést, hisz nem igényli az átszerelést mindössze csak az átprogramozást, átcsoportosítást.

Elavulás
Az okos otthon rendszerek sokkal később avulnak el, mint a hagyományos elektromos rendszerek, hisz a működésüket és működésük biztonságát szoftverek biztosítják. A legtöbb esetben, a működtető szoftver naprakészen tartásával üzembiztonságuk páratlan a többi, hagyományos elektromos rendszerrel szemben.

Értéknövelő és értéktartó
Egy okos otthon rendszerrel felszerelt ingatlan amellett, hogy többet tud, több lehetőség rejlik benne, mint a legtöbb ingatlanban, ingatlanpiaci értéke is magasabb.
Egy, az ingatlan értékének töredékébe kerülő okos otthon rendszer milliókkal növeli annak értékét és kecsegtetőbbé is teszi azt az ingatlanértékesítés szempontjából.

Miket tartalmaz egy épületautomatizálási (okos otthon) rendszer?

Egy általános épületautomatizálási rendszer 5 fő, és számos opcionálisan beépíthető kiegészítő elemből áll:

 • Van egy központi egység, ami az „agya” az otthonunknak. Ez fogadja a különböző elektromos berendezésektől, kezelőktől a parancsokat és továbbítja a megfelelő elektromos berendezés felé azokat. Ezen felül ez az az egység, ami az automatizálást is végzi.
 • Tartalmaz a rendszer még munkavégző elemeket (úgynevezett: aktuátorokat), amik elvégzik a nekik kiadott feladatokat. Ezekből annyi darab kell, amennyi berendezést szeretnénk irányítani.
 • Szükség van egy kommunikációs hálózatra is, ami összeköti a központi egységünket az egyes munkavégző egységekkel. Ez lehet vezetékes vagy vezeték nélküli hálózat. Az utóbbi időkben, a legtöbb berendezés már vezeték nélküli kommunikációra épül, hisz ezen eszközök nem kötik helyhez a felhasználót, így szabadabb mozgást biztosítanak egy későbbi lakásátrendezésben.
 • Ahhoz, hogy utasításokat adjunk, szükségesek még kapcsolók és (vagy) kezelők, amikkel tudtára adjuk otthonunknak, hogy mit is szeretnénk csinálni.
 • És végül, hogy pontos képet kapjunk otthonunkat érintő eseményekről, szükséges lehet még néhány érzékelő, amik például megmutatják nekünk, hogy milyen meleg a víz a bojlerban, vagy hány fok van a lakásunkban jelenleg.
Honnan tudható, hogy ezt Önnél meg lehet-e valósítani?

Mi biztosak vagyunk benne, hogy meg lehet. Ezt onnan tudjuk, hogy az általunk kínált épületautomatizálási rendszereket, két csoportra osztjuk:

 • Az egyik csoport az, amit már kész és használatban lévő ingatlanba lehet beszerelni úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen komoly átalakítást vagy bontást végezni az ingatlanon. Ezt utólag is be lehet szerelni, akár még egy panelházba vagy garzonba is.
 • A másik csoportba az tartozik, amit egy most, vagy a közeljövőben épülő és gondosan megtervezett új ingatlanba lehet elhelyezni.

Mindkét csoportban szereplő rendszerek azonos rendszerelemeket tartalmaznak, mindössze annyiban különböznek egymástól, hogy az utólag beszerelhető rendszerek egyes elemei olyan kialakításúak, hogy azok beleférjenek a már kiépített elektromos hálózat fali kötődobozaiba, energia elosztó szekrényeibe, ezzel elérve azt, hogy ne kelljen rendszer kiépítésekor falakat érintő bontási munkát végezni. A vállalkozásunk által telepített épületautomatizálási rendszer megadja Önnek az összes kényelmet, biztonságot és felügyeletet, amivel folyamatosan kapcsolatba maradhat otthonával, irodájával, ami több lesz Önnek, mint eddig volt.